Stop pushing me! | Smartphonen met waarde i.p.v. stress en afleiding.

05 Feb 2018

Joris Snoek - Business Dev
+31 (0)20 - 261 14 99

Een vriend van me is enkele weken geleden gestopt met smartphonen. Hij heeft zelfs geheel geen telefoon meer bij zich: zijn iPhone gaf te veel impulsen en stress, ook leek het dwangneuroses te veroorzaken -zoals om de paar minuten mail, nieuws en banksaldo checken. Ik heb vorig jaar ook overwogen mijn iPhone weg te doen, maar heb dat niet gedaan -ik heb er een modus in gevonden waarbij mijn telefoon optimale waarde biedt met minimale afleiding en stress.

Smartphones wegdoen lijkt het nieuwe stoppen met roken. Maar geheel wegdoen is mij te drastisch: het apparaat biedt genoeg waarde, het is een kwestie van omgaan met.

Deep work

In mijn vrije tijd heb ik iets losser regime -maar als ik aan het werk ben, is dit strict. Anders heb ik constant stress en krijg ik dingen niet gedaan: ik moet in mijn deep work / flow terecht komen, GTD style.

Mijn bijbel om dingen gedaan te krijgen: The war of Art. Steven Pressfield beschrijft daarin uitvoerig Resistance, een ondefinieerbare kracht die je tegenhoud dingen te starten en af te maken. Ik denk dat de smartphone de grootste vorm van Resistance is, ever.

Hoe zorg ik er dan voor dat ik me niet laat afleiden door mijn iPhone en s#!t gedaan krijg:

Stop pushing me, for real!

Meest belangrijke: álle push notificaties uit. Ik heb geen enkele app die notificaties naar mijn scherm pusht. Hoewel, slechts twee: reminders en agenda items. Die zorgen ervoor dat ik mijn afspraken nakom, muy importante.

Fight FOMO yo

Een smartphone schreeuwt constant om aandacht, het is een bewezen verslaving met negatieve gevolgen. Daarom is het moeilijk om onder deze dwangneurose uit te komen, want je wilt constant weten of er iets aan de hand is. Het vergt discipline om niet elke minuut te kijken of er iets is. Fight this FOMO.

Ik check een aantal keer per dag mijn telefoon of er relevante activiteit is en reageer bijna nooit direct, alleen als het écht dringend is -maar zoals gezegd: dat is bijna nooit het geval. Beantwoorden van berichten en telefoontjes doe ik op moment dat mijn werk gedaan is, in bulk.

Één badge

Badges gebruik ik alleen voor WhatsApp en Messages, ik check een paar keer per dag dus mijn berichten. Mensen weten dat van me en gedragen zich daar naar. Dingen die echt dringend zijn daar kan je me voor bellen, soms is het zelfs noodzakelijk om enkele keren achter elkaar te bellen gezien mijn telefoon vaak in do not disturb staat.

Als iets écht dringend is, komt dat altijd snel genoeg aan. Maar de keren dat iets écht dringend is per jaar is op één hand te tellen, misschien wel op één vinger --voor mij in ieder geval.

Uitzondering: deadline weken

Een uitzondering in dit beleid is een deadline week, bij de grotere digitale projecten die we doen hanteren we live gang deadlines, meestal op woensdag of donderdag. De dagen ernaar toe is vaak intensief contact nodig, dan ben ik wel ad hoc bereikbaar voor betreffende klant en collega’s. Zij staan dan in mijn favorieten lijst, waardoor ze doorgelaten worden door mijn do not disturb modus.

Welke apps gebruik ik niet, die je wel verwacht.

Wat je misschien wel verwacht, maar wat ik niet gebruik op mijn iPhone:

GEEN. SOCIAL. MEDIA. APPS.

Grootste vorm van Resistance ever.

Geen e-mail app

In verlengde van wat ik boven al schreef: berichten die ad hoc behandeld moeten worden zijn nihil. Daarom behandel ik mail in bulk batches —meestal 2 keer per dag, eind van de ochtend en eind van de middag. Behandeling doe ik via mijn laptop, veel sneller en efficiënter werken dan dat gepriegel op mijn iPhone.

Geen news stream, geen widgets en zeker geen nieuws apps

Afleiding, afleiding, afleiding. Steven Pressfield noemt het Resistance in The war of Art.

Het meest belangrijke nieuws komt toch wel binnen via andere kanalen (collega’s, vrienden, familie, de wandelgangen), al het overige is entertainment en afleiding waar ik niet van hou, ik heb liever ademruimte in plaats van constante impulsen.

Ik leer liever over de wereld door het lezen van boeken en long reads: ben fan van bijvoorbeeld NPO focus en las onlangs Zwarte vlaggen en De nieuwe Tsaar - ‘de weergaloze opkomst en heerschappij van Vladimir Poetin’. Die zorgen voor een bundeling van relevante kennis en inzichten -geen ad hoc borreltafel praat.

Als je op mijn iPhone mij naar het linker scherm swiped, dan staat er helemaal niks:

Geen bank app

Ik doe mijn bankzaken één keer per week op mijn laptop, waarom zou ik daar een app voor moeten hebben? Gepriegel op zo’n klein scherm met invoeren van rekeningnummers, omschrijvingen en bedragen. Elke ad hoc transactie die je doet kost relatief veel tijd als je het vergelijkt met wekelijkse bundeling ervan.

Ik heb wel eens iets gekocht in een webshop via mijn smartphone, maar ook dat vind ik onhandig gepriegel. Call me old-fashioned.

13 apps waardoor ik nog steeds een Smartphone heb

Deze apps verrijken mijn leven, vandaar dat ik mijn smartphone niet weg wil doen:

1. Week Cal

Eerste gekochte app op mijn iPhone 1 en nog steeds going strong. Een betere kalender dan de standaard en zorgt ervoor dat ik mijn afspraken nakom, zoals gezegd: muy importante, dus push-notificatie waardig.

Download hier

2. Notes

Ik noteer alles: ideeën, project aantekeningen, boodschappen, video, blog concepten en nog veel meer. Een keer in de maand ploeg ik hierdoor heen en schoon ik het op waar nodig. Relevante informatie parkeer ik voor latere herinnering of puur ter documentatie.

3. Buien alarm

Mijn favoriete manier van transport is lopen. Ik loop van huis naar kantoor en terug, maar ook enkele keren per dag een klein rondje over de mooie Amsterdamse grachten naast Lucius HQ.

Maar ik loop liever niet door de regen, deze app helpt me daarmee.

Download hier

4. Sleep cycle

Ook een van mijn eerst gekochte apps, ideaal om niet in terror wakker te worden. Deze app monitort hoe diep je slaapt en gaat pas wekken als hij merkt dat je uit je diepe slaap bent. Ook stuurt hij het licht aan middels Philips Hue connectie en laat het langzaam lichter worden.

Dowload via

5. Spotify, Soundcloud & Music

Ik kan geen moment zonder muziek, Spotify gebruik ik het meest. Soundcloud en Music gebruik ik om zelf gebakken tracks en DJ-mixes te luisteren.

6. Reminders

Spreekt voor zichzelf, hierin maak ik mijn takenlijstjes en zet waar nodig een reminder die naar mijn scherm gepusht wordt, zo kan ik mijn afspraken nakomen en tijdgebonden dingen niet vergeten. Ik heb 7 verschillende lijstjes, waaronder: Privé, Zakelijk en Vandaag.

7. SIT

Interval timer, gebruik ik voor sporten.

8. Korg Gadget

Hoewel ik voorkeur heb voor hardware (synths, drum machines en midi controllers) om muziek op te produceren, deze app biedt gave functies om ook onderweg een beat en melodie in elkaar te jammen.

Download via

9. Feedly en NPO Focus

Feedly zorgt voor bundeling van mijn favoriete blogs, handig om in de verloren momentjes wat te lezen. Heb ik wat meer tijd, dan pak ik een artikel van NPO focus -hoewel ik die liever op mijn iPad lees.

Download via

10. Podcasts

Zoals gezegd, ik loop veel en luister dan meestal naar podcasts om kennis -en inspiratie op te doen. Mijn favorieten zijn How I build this en TED radio hour.

11. Photos

Ik importeer wekelijks nieuwe foto’s, gooi de meuk weg en verdeel alles in albums in Photos op mijn MacBook. Via iTunes synch ik die foto’s met mijn iPhone, zo bekijk ik een paar keer per week een album of Memories.

12. Uber

Enough said, geniaal platform.

13. Videoland

’s Avonds tijdens chill out vaak een serie kijken, favoriet is momenteel Kingdom.

14. WhatsApp

You know the drill: zie mijn gebruiksaanwijzing hierboven.

Wrap up

That't it for now, hopelijk kan je wat met de manier waarop ik mijn telefoon gebruik. Smartphones lijken ongezond, maar ermee stoppen lijkt me dus overdreven als je een goede modus hebt om ermee om te gaan --en discipline om dat aan te houden. Makkelijk is het niet, maar als het lukt biedt het apparaat mij genoeg waarde om het te behouden.

Credits footer photo

Comments

Nóg meer
kennis nodig?

Check ons ons blog archief >