5 redenen waarom mijn hobbies zakelijk belangrijk zijn

17 Oct 2018

Joris Snoek - Business Dev
+31 (0)20 - 261 14 99

Ik ben naast mijn werk veel bezig met muziek en sporten. Laatst dacht ik: is dit niet constante afleiding? Moet ik niet zoveel mogelijk tijd proberen te focussen op werk? Na een korte verdieping was dit snel duidelijk: nope! Waarom 'serious leisure' voor mij zelfs belangrijk is om zakelijk vooruit te komen:

In mijn korte zoektocht naar 'to hobby or not to hobby' kwam ik ten eerste verschillende studies tegen van CEO's met intensieve hobbies, bijvoorbeeld: CEO's die ook piloot zijn leiden meer innovatieve bedrijven en CEO's die marathons rennen tonen betere bedrijfsprestaties, maar overmatig golfen kan juist weer schaden.

Ikzelf doe muziekproductie, kickboksen, fitness, yoga en soms wat DJ-dingen.

En dat alles naast sociale activiteiten met de missus, familie en vrienden :)

Momenteel is het voornamelijk de muziekproductie die veel tijd in beslag neemt, ik doe er publiekelijk weinig mee en ik pretendeer niet een pro producer te zijn; soms zet ik iets op SoundCloud en soms wordt een nummer gebruikt voor een video :). Maar ik ben voornamelijk veel aan emmeren met synths en drum computers.

 • Favoriete synths momenteel: Korg Minilogue en Korg ms-20
 • Favoriete Drum machine: Roland MC-303. Omslachtig, uitdagend apparaat. Dat is waarschijnlijk waarom bijna niemand hem gebruikt -en veel sounds uniek zijn.

Anyway, 5 punten waarom ik zakelijk gezien profijt heb van mijn hobby's:

1. Het zorgt dat ik los kom

De complexiteit van mijn rol neemt toe naarmate ons team groeide afgelopen jaren, bij veel disciplines moet ik betrokken zijn en keuzes maken. Nu hebben we een goed team dat mooie dingen maakt, maar ik moet op veel vlakken nog betrokken blijven.

En, meer mensen, meer projecten en meer klanten geeft sowieso meer complexiteit voor mij momenteel.

Alle stof blijft constant in mijn hoofd dwalen, ook in mijn vrije tijd. Het verschilt per periode, maar soms kan werk 24/7 aanwezig zijn. Ik kan het dan moeilijk loslaten als ik slaap, eet of bij vrienden / familie ben.

Dit helpt mijn zakelijke prestaties niet: ik heb gemerkt dat overmatige stress mijn denken schaadt en dat leidt tot verminderd vermogen om positief te zijn en strategisch te kunnen nadenken.

Regelmatig loskomen is daarom essentieel om die voortdurende achtergrondruis te stoppen, gewoon ontspannen op de bank of zelfs tijd doorbrengen met loved ones is niet voldoende voor mij.

Die hobby's zorgen ervoor dat ik wél los kom, door bijvoorbeeld:

 • de flow die ontstaat als ik muziek produceer of een DJ-set draai;
 • kickboks-training (en vooral sparren) geen ruimte geeft om aan iets anders te denken;
 • yoga spreekt voor zichzelf, lijkt me.

2. Constant beter worden

Ondanks dat het hobbies zijn, is het streven er wel zo goed mogelijk in te worden: ik wil mezelf constant verbeteren en uiteindelijk op zo hoog mogelijk nivo uitkomen. Dit betekent voor kickboksen dat ik graag nog een keer een echte wedstrijd zou willen doen en dat ik qua muziekproductie streef naar een release die in de top 10 terecht komt van een bekende elektronica hitlijst, bijvoorbeeld Beatport.

Ik probeer constant het beste te behalen, niet op te geven en hoop dat zakelijk over te dragen.

3. Met beide benen op de grond blijven staan

Uit onderzoek blijkt dat nederigheid kan leiden tot meer betrokkenheid door de gehele organisatie, wat leidt tot verbeterde algehele prestaties.

Hobbies zorgen dat ik uit mijn bubbel kom, met beide benen op de grond blijven staan en feeling kan houden met alles in ons bedrijf -niet hoogmoedig worden.

Dit komt doordat ik weet dat ik nooit aan de top zal belanden op gebied van mijn hobbies, het voelt meer alsof ik de ingehuurde hulp ben dan.

Mijn meest recente muziek project

4. Potentie om meer te verbinden met mensen

Hoewel ik hier meer aan moet werken, denk ik dat hobbies een manier zijn om meer te verbinden met mensen. Om het eens over iets anders te hebben dan zakelijke dingen, het zorgt voor betere en meer diverse connecties. Je kunt in een meer informele setting samenwerken en het diepgaand hebben over meer dan alleen werk.

5. Wijze lessen

Ik haal uit kickboksen, yoga en muziek maken zakelijk lessen, zoals:

 • nooit blijven stilstaan;
 • altijd kalm blijven, ook in geval van crisis;
 • niet onnodig vechten;
 • alleen een heldere geest kan goede beslissingen maken;
 • gezond lichaam, gezonde geest;
 • creativiteit is noodzakelijk om bij te blijven;
 • hetzelfde geldt voor authenticiteit.

Wrap up

Ik was bijna gestopt met mijn intensieve hobbies, omdat ik dacht dat deze zakelijk afleidde, maar ik kwam gelukkig op tijd dit artikel tegen waar ik veel van bovenstaande inzichten uit haalde. Ik was meteen opgelucht en ben uiteraard de hobbies nóg intensiever gaan uitvoeren :)

Comments

Nóg meer
kennis nodig?

Check ons ons blog archief >